Çok Katmanlı Yazılım Mimarisi

on 28 Ağustos 2018 Salı

Mimari Nedir?
Uygulama içerisindeki bileşenlerin iletişim biçimini en iyi şekilde yönetmek için yapılan çalışmalar. Kısacası bütüne bakma çabası da diyebiliriz.

Çok Katmanı Mimari
Projelerde isteklerin zamanla artması, farklı platformların implemantasyonu vb işlemler projelerimizin zamanla büyümesine, karmaşıklaşması, yönetilemez olmasına sebep olmaktadır. Bunlara çözüm üretebilmek için çok katmanlı mimari yaklaşımları ortaya çıkmıştır.

Kodlarımızı daha küçük parçalara bölerek kolay kontrol edilebilmesini ve güncellenebilmesini sağlar.

Çok katmanlı mimarinin ihtiyaç duyulduğu projeler genelde büyümesi olasılığı olan, birçok yazılımcının çalışma ihtimali olan, farklı platformlara implementasyon yapılan projelerdir. Bu saydığımız gibi birçok sebepten çok katmanlı mimariyi kullanabiliriz ve çok katmanlı mimaride bunların hepsinin çözümünde yardımcı olur.

Her zaman, her konuda avantaj sağlayacak değil tabi ki örnek vermek gerekirse deployment süreçlerini söyleyebiliriz, çalışmak daha zahmetli olabilir, katmanlar arttıkça karmaşıklaşabilir.
Mimari yapısı genel olarak kullanılan 3 katmanlıdır. İhtiyaca göre bu sayı artabilir.
Presentation Layer(User Interface): Yapılan uygulamanın kullanıcı arayüzüne ait projeler bu katmanda yapılır. Kendine aktarılan bilgileri Busines Layer’a iletirken aldıklarını da kullanıcıya iletir. Nu iletişimi Web service gibi yapılarla sağlar. Web uygulamaları, Winform, HTML5, Mobil UI örnek verilebilir.

Business Layer: Uygulamanın iş mantığı, veritabanına ait operasyonel işlemler, kullanıcı rolleri, yetkilendirmeleri bu katmanda yapılır.

Data Access Layer: Tamamen Veritabanı işlemlerinden sorumlu katman. Business Layer’dan aldığı bilgiyi veritabanına iletir. Veritabanından cevap olarak aldığı bilgileri de Business Layer’a iletir.

Şemamızı genişletmek istersek şu şekilde bir şema ortaya çıkabilir.
Cross-Cutting Layer: 3 katmandan da ihtiyaç duyulan projeler yer alır. Caching, ExceptionHandler, Loging gibi projeler bu katmanda yer alır.


https://morecoding.wordpress.com/2015/01/03/n-tier-architecture/
https://kodcu.com/2014/01/geleneksel-katmanli-mimari-uygulamalar/
http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/cok-katmanli-yazilim-mimarisi/8130#ad-image-0

0 yorum:

Yorum Gönder